Net zoals veel groenten en fruit binnenkrijgen, hoort ook het eten van vis bij een gezond voedingspatroon. Want wie genoeg (vette) vis eet, blijft langer gezond. Maar weet je eigenlijk wel waarom? Dit zijn drie goede redenen om vis te eten.
Vis is brain food
Onze hersenen bestaan grotendeels uit vet, waarvan de belangrijkste bouwstenen de omega-3-visvetzuren EPA en DHA zijn. Veel
wetenschappers onderzochten het effect van deze visvetzuren op de hersenfuncties. Zo blijken de visvetzuren essentieel voor de aanleg van de hersenen bij baby’s in de baarmoeder en voor de ontwikkeling van de hersenen van jonge kinderen.
Ook op
hogere leeftijd hebben visvetzuren een functie. Bij mensen die veel vis eten, blijft het geheugen langer op peil. Bijkomend voordeel: de visvetzuren zijn ook nog eens goed voor hart- en bloedvaten. De gezonde omega-3-visvetzuren zitten vooral in vette vis. Paling, haring, zalm, sardines en makreel bevatten veel omega-3-visvetzuren.
Vis bevat vitamines
Er zijn niet veel voedingsmiddelen die vitamine D bevatten, maar vette vis bevat het wél. Van alle dierlijke
producten – want daar zit vitamine D in – bevat vette vis het meeste. Met 100 gram tilapia, sardines of zalm uit blik heb je al je dagdosis
vitamine D binnen. Je lichaam heeft dit nodig voor het sterk houden van je botten en tanden, voor je weerstand en voor de werking van je spieren.
Vis is lief voor je schildklier
Zeevis bevat van nature jodium. En ook dat is een voedingsstof die
maar heel beperkt in onze voeding voorkom. Een stukje kabeljauw bijvoorbeeld van 100 gram bevat al wat je op een dag aan jodium nodig hebt.
Verder zit er alleen jodium in zeewier en gebruiken bakkers gejodeerd zout voor het bakken van brood. Je kunt ook gejodeerd zout (JOZO) kopen voor gebruik in je eigen keuken. Dat is aan te raden, want je lichaam heeft jodium nodig voor een goede werking van
de schildklier
Voor de slechte viseters
De voordelen van vis voor de gezondheid zijn niet te missen. Eet je niet of nauwelijks vis, zorg dan dat je het jodium binnenkrijgt via brood, gejodeerd zout, je vitamine D via zonlicht op je huid. Of neem
een vitamine D-supplement als je extra vitamine D nodig hebt.
Voor de omega-3 neem je visoliecapsules of met visvetzuren verrijkte voedingsmiddelen. Let er wel op dat er echt visvetzuren in zitten.