Afvallen............

Afvallen hoeft niet duur te zijn.

Afvallen hoeft niet duur te zijn.

Het lijkt simpel: koop en eet minder, dan val je af en je bespaart geld. Maar een hongerkuur werkt averechts. Het jojo-effect ligt op de loer en de verleiding van snelle, relatief dure snacks ligt op de loer. De truc is om juist niet op een houtje te bijten en toch aanzienlijk minder calorieën binnen te krijgen. Zo maak je gezonde keuzes voor je lijf en je portemonnee.

Overdag: veel voordelige vezels
Vezels zijn je beste vrienden als je gezonder wilt eten. Vezelrijke producten zoals fruit, groenten en volkoren brood, pasta’s en knäckebröd verzadigen goed. Bij een dieet is het simpel  je eet 's ochtends en ’s middags een vezelrijke maaltijd.

Bijvoorbeeld volkoren boterhammen met mager beleg of yoghurt met muesli en fruit. Appelstroop en ham zijn caloriearm en niet duur. De zuivel die je neemt (500 ml per dag, bijvoorbeeld 1 mok en 1 bakje magere yoghurt, magere melk, karnemelk, magere kwark) is mager, dat is goedkoper en gezonder.

Je gaat niet meer de deur uit zonder 2 stuks fruit en een boterham in de tas. Je komt dan niet in de verleiding om onderweg geld uit te geven. Je zult aanzienlijk minder snacken en snoepen.

Fruit is misschien niet het eerste waar je aan denkt als je geld wilt besparen. Maar als je eet met de seizoenen, hoeft fruit niet duur te zijn. In de herfst en winter koop je appels, peren en mandarijnen en in de zomer eet je aardbeien en ander zonnig fruit. Fruit uit de diepvries (ongezoet) of uit blik op eigen sap is ook prima en betaalbaar.

Warme maaltijd, minder vlees, meer peulvruchten
Door minder vlees te eten sla je vier vliegen in één klap. Het is 'groen', het is goedkoop en het scheelt (bijna altijd) calorieën en verzadigd (= verkeerd) vet. Je hebt niet meer dan 100 tot 120 gram vlees per dag nodig.

Peulvruchten zijn een prima vleesvervanger, want die leveren eiwitten, vezels, B-vitamines en ijzer. Er zijn heel veel heerlijke soorten peilvruchten, doperwten, bruine en witte bonen, kapucijners, kikkererwten, Lima en Chilibonen en linzen.

Gezond en goedkoop kant-en-klaar
Een bak lasagne voor een paar euro, daar kun je toch niet tegenop koken? Jawel. Kook voortaan vaker dubbel en creëer zo in de diepvries je eigen kant-en-klaar schap. Bijvoorbeeld stamppot met veel groenten, Chili con carne, maaltijdsoepen, pastagerechten.

Kom in beweging
Van zelf je groenten snijden tot naar de supermarkt fietsen, actiever worden en bezuinigen gaan vaak hand in hand. Neem je dag onder de loep en schrijf de momenten op wanneer je best wat meer in beweging had kunnen komen.

Laat de auto vaker staan. Op internet kun je hardloopschema's downloaden waarmee je  goede voornemens voor het nieuwe traject kunt waarmaken voor de prijs van een paar goede loopschoenen. Een sportschoolabonnement is dan niet nodig.

Tips
Neem één keer per week een haring of een broodje makreel of zalm. Vis uit blik of uit de diepvries is vaak voordeliger dan vers en levert net zo goed gezonde visvetzuren.                                                                                                                                             Doe je boodschappen met beleid. Maak een lijstje en hou je eraan. Sla schappen met snacks en snoep gewoon over bij het boodschappen doen. Koop basisproducten die je zelf snijdt en verwerkt. En vooral: koop niet meer dan je nodig hebt! Drank kan ongemerkt een behoorlijke calorieënleverancier en kostenpost zijn. Drink vooral water en koffie en thee.

Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

10.04 | 19:37

Zeeuws vispotje was lekker. Van de saus restant maken we soep.

Groetjes Sylvia

...
17.03 | 18:34

Stoofvlees met oosterstintje heerlijk Ineke

...
01.03 | 21:28

Hallo Ineke
Heb jij toevallig het recept nog van flespompoen met risoto
Gr Jacky

...
20.02 | 23:38

Beste Ineke,

181000 kijkers die graag gezond willen willen eten.

Proficiat

Dank U.

Een trouwe volger.

...
Je vindt deze pagina leuk