Meer plantaardig, minder dierlijk
De nieuwe Richtlijnen goede voeding focussen op een verschuiving in de richting van een meer plantaardig en minder dierlijk voedingspatroon. Verder adviseert de Gezondheidsraad om de consumptie van suikerhoudende
dranken, vleeswaren en rood vlees te minderen. Een opvallend nieuw advies is dagelijks 3 koppen thee. Volgens de Gezondheidsraad verlaagt dit de bloeddruk en het risico op een beroerte.
De Richtlijnen goede voeding 2015 zijn gebaseerd op wetenschappelijk
onderzoek naar het effect van voeding op de tien meest voorkomende chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten, diabetes en kanker. De relatie tussen voedingstoffen, voedingsmiddelen en voedingspatronen is eerder al systematisch op een rij gezet in 29 achtergronddocumenten,
waarop belangstellenden commentaar hebben kunnen leveren. Voor het eerst zijn de Richtlijnen goede voeding geheel geformuleerd in termen van voedingsmiddelen, waar dat voorheen nog grotendeels gebeurde in termen van voedingsstoffen.
De richtlijnen in
het kort
Algemeen
• Eet volgens een meer plantaardig en minder dierlijk voedingspatroon
Hogere consumptie aanbevolen
• Eet dagelijks ten minste 200 gram groenten en ten minste
200 gram fruit
• Eet dagelijks ten minste 90 gram bruin brood, volkorenbrood of andere volkorenproducten
• Eet wekelijks peulvruchten
• Eet ten minste 15 gram ongezouten noten per dag
• Eet 1 keer per week
vis, bij voorkeur vette vis
• Drink dagelijks drie koppen thee
Lagere consumptie aanbevolen
• Beperk de consumptie van rood vlees en met name bewerkt vlees
• Drink zo min mogelijk suikerhoudende dranken
• Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan 1 glas per dag
• Beperk de inname van keukenzout tot maximaal 6 gram per dag
• Het gebruik van voedingsstofsupplementen is niet nodig (behalve voor specifieke groepen).
Handhaving
van de consumptie aanbevolen
• Neem enkele porties zuivel per dag, waaronder melk of yoghurt
(de huidige consumptie van 325-390 gram per dag behoeft geen aanpassing)
Vervanging aanbevolen
• Vervang geraffineerde graanproducten door volkorenproducten
• Vervang boter, harde margarine en bak- en braadvetten door zachte margarine, vloeibaar bak-en braadvet en plantaardige oliën
• Vervang ongefilterde door
gefilterde koffie
Bron: Gezondheidsraad