Gluten en dieet

Gluten

Even iets over gluten.

Je weet dat ze in brood zitten; je hoort er allerlei verhalen over.      

Maar wat zijn gluten eigenlijk?                                                              

Gluten zijn in water oplosbare eiwitten die van nature in granen zoals tarwe, gerst, rogge en spelt voorkomen. Ze zorgen dat deeg luchtig en elastisch is en niet uit elkaar valt. De naam ‘Gluten’ komt uit het Latijn en betekent lijm. Om die lijmachtige kwaliteit worden gluten in de voedingsindustrie veel gebruikt als bindmiddel. Het wordt toegevoegd aan soepen en sauzen en allerlei andere kant-en-klare producten.

Wat is het effect van gluten op ons lichaam?
In het lichaam worden gluten over het algemeen gewoon verteerd. Maar een klein deel van de mensen heeft een absolute intolerantie voor gluten, deze ziekte heet ‘coeliakie’. In dat geval tasten de gluten het slijmvlies van de dunne darm aan. Hierdoor worden voedingsstoffen steeds slechter opgenomen. Met als gevolg: heftige diarree, vermoeidheid en buikpijn.

Daarnaast kunnen mensen ook overgevoelig zijn voor gluten, iets wat vaker voorkomt. Hierbij irriteren gluten het darmslijmvlies en veroorzaken ze een allergische reactie. De klachten verschillen van persoon tot persoon. Vaak gehoord: huiduitslag, vermoeidheid, gewrichtspijn, een opgeblazen gevoel, brandend maagzuur en zelfs een afwijkende menstruatie.

 

FODMAP-beperkt dieet is een dieet voor mensen met coeliakie of prikkelbaardarmsyndroom of colitis ulcerosa of ziekte van Crohn.
Het lukt mij niet de brochure op mijn website te plaatsen.
Stuur mij een email inekedebeer@hotmail.com en vraag naar het FODMaP-beperkt dieet en ik stuur het per email naar je toe.
Groetjes, Ineke

Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

10.04 | 19:37

Zeeuws vispotje was lekker. Van de saus restant maken we soep.

Groetjes Sylvia

...
17.03 | 18:34

Stoofvlees met oosterstintje heerlijk Ineke

...
01.03 | 21:28

Hallo Ineke
Heb jij toevallig het recept nog van flespompoen met risoto
Gr Jacky

...
20.02 | 23:38

Beste Ineke,

181000 kijkers die graag gezond willen willen eten.

Proficiat

Dank U.

Een trouwe volger.

...
Je vindt deze pagina leuk