Standaard pagina

Zó gezond zijn wintergroenten.

Zo gezond zijn wintergroenten

Stamppot, spruitjes en andere winterkost

De meeste mensen weten dat het verstandig is om veel te variëren met wat je eet, dus ook met groenten. Daarom in dit artikel een handig overzichtje van alle wintergroenten, de gezonde effecten en een paar tips wat je ermee kunt doen.

Boerenkool                                                                                                                    

Bevat per 100 gram 41 kcal en 2,5 gram vezels. Boerenkool is de wintergroenten met de meeste vitamines en mineralen en daarom super gezond! Het bevat vooral veel vitamine A, B1, B2, B3, B6, C, E, foliumzuur, calcium, ijzer en fosfor. Boerenkool geeft veel energie, zorgt voor een goede weerstand, zorgt voor botaanmaak en voorkomt bloedarmoede.

Kooktip: Roerbak de boerenkool eens met een ui en stukjes bacon. Eet het met gekookte aardappeltjes of puree.

Groene kool                                                                                                                  

Bevat 25 kcal per 100 gram en 3 gram vezels. Groene kool bevat veel vitamine B1, B2, C en E. Geeft energie en zorgt voor een goede weerstand.

Kooktip: Groene kool in dunne repen snijden en roerbakken met wat bacon reepjes en ketjap.

Knolselderij                                                                                                                            

Bevat 32 kcal per 100 gram. Is de wintergroenten met de meeste vezels, namelijk 4,9 gram per 100 gram. Bevat daarnaast veel ijzer en werkt daarmee positief om bloedarmoede te voorkomen.

Kooktip: Maak er puree van, dat is weer eens wat anders dan standaard aardappelpuree. Snijd de knolselderij in stukken, kook ze gaar en maak een puree met een beetje boter, melk, peper en zout. Knolselderij is vrij heftig van smaak, dus je kunt het eventueel mengen met aardappelen en er dan puree van maken.

Koolraap                                                                                                                                 

Bevat 12 kcal per 100 gram en is daarmee één van de wintergroenten met de minste calorieën. Bevat weinig vezels, maar wel veel vitamine C en zorgt daarmee voor een goede weerstand.

Kooktip: Grill de koolraap samen met andere wintergroenten, zoals wortel en knolselderij. Lekker met gebakken aardappeltjes en zelfgemaakte groene pesto.

Pastinaak                                                                                                                               

Bevat 69 kcal per 100 gram en 2,5 gram vezels. Bevat daarnaast veel vitamine B1, B3, magnesium, zink en fosfor. Zorgt daarmee voor een goede weerstand en voldoende energie.

Kooktip: Maak eens pastinaaksoep. Fruit een ui en voeg daar de stukjes pastinaak aan toe, bak kort mee en giet er vervolgens bouillon op. Laat dit een tijd doorkoken en voeg vlak voor het einde wat kookroom light toe. Pureer de soep met de staafmixer en breng op smaak met peper en zout.

Pompoen                                                                                                                                Bevat 14 kcal per 100 gram en 1,1 gram vezels. Is rijk aan vitamine B1 en geeft daarom veel energie.

Kooktip: Je kunt van pompoen natuurlijk ideaal soep maken, maar gebruik pompoen ook eens als groente in een Mexicaanse wrap. Pompoen is ook erg lekker met geitenkaas.

Postelein                                                                                                                                

Bevat 16 kcal per 100 gram en 2,5 gram vezels. Is verder rijk aan vitamine A, foliumzuur, calcium, ijzer en magnesium en zorgt daarmee voor een goede weerstand, botopbouw en voorkomt bloedarmoede.

Kooktip: Lekker door de pasta met zongedroogde tomaatjes, gebakken rauwe ham, ui, knoflook en Parmezaanse kaas.

Prei                                                                                                                                       

Bevat 22 kcal per 100 gram en bevat erg veel vezels, namelijk 4 gram per 100 gram. Bevat ook veel vitamine B1, B6 en E en foliumzuur. Prei geeft veel energie.

Kooktip: Verwerk prei in een roerbakgerecht of maak er een tortilla mee met aardappelschijfjes, ei en 30+ kaas.

Rode bietjes                                                                                                                        

Bevat 23 kcal per 100 gram en 2,9 gram vezels. Rode bietjes bevatten niet zoveel vitaminen en mineralen, maar zijn wel lekker om af en toe te nemen.

Kooktip: In plaats van ze na het koken warm te eten, kun je ze laten afkoelen en er een heerlijke maaltijdsalade van maken met onder andere blokjes gekookte aardappel, gemengde sla en geitenkaas. Meng hier een dressing naar keuze doorheen. De voorkeur heeft een standaard dressing van olijfolie en (balsamico) azijn.

Rode kool                                                                                                         

Bevat 17 kcal per 100 gram en 2,9 gram vezels. Bevat daarnaast veel vitamine C.

Kooktip: Roerbakken met appeltjes. Breng op smaak met kaneel en een beetje appelstroop.

Savooiekool                                                                                                                           

Bevat 29 kcal per 100 gram en 2,2 gram vezels. Het is rijk aan vitamine B6 en C. Dat zorgt voor een sterk immuunsysteem en een goede weerstand.

Kooktip: Vul de koolbladeren met een mengsel van rundergehakt, ui en paprika. Lekker met gekookte aardappeltjes.

Schorseneren                                                                                                                        

Bevat 81 kcal per 100 gram en is daarmee de meest calorierijke wintergroente, dit komt vooral omdat het in verhouding veel minder water bevat dan andere soorten groente. Bevat 1,5 gram vezels per 100 gram. Schorseneren zijn rijk aan ijzer en voorkomen daarmee bloedarmoede.

Kooktip: Maak er een puree van en eet dat met witte vis, zoals kabeljauw.

Spruitjes                                                                                                                               

Bevat 26 kcal per 100 gram en 2,6 gram vezels. Spruitjes zijn net als boerenkool één van de wintergroenten met de meeste vitamines en mineralen. Het is rijk aan vitamine B1, B2, B6, foliumzuur, vitamine C en selenium. Je krijgt hier veel energie van en het zorgt voor een goede weerstand.

Kooktip: Maak er stamppot van met aardappelpuree, baconblokjes en 30+ kaas.

Veldsla                                                                                                                      

Bevat 20 kcal per 100 gram en 2,5 gram vezels. Veldsla is erg rijk aan vitamine C en bevat veel foliumzuur en ijzer. Is daarom goed voor je weerstand en voorkomt bloedarmoede.

Kooktip: Lekker in een stamppot met aardappelpuree en gerookte zalmsnippers.

Witlof                                                                                                                                     

Bevat 12 kcal per 100 gram en 1,2 gram vezels. Witlof is net als koolraap één van de caloriearmste groenten. Het bevat vooral heel veel water.

Kooktip: Maak er een lekkere frisse salade van met veel fruit, zoals appel, peer, kiwi, druif, banaan en mandarijn. Lekker met een kerriedressing.

Witte kool                                                                                                                       

Bevat slechts 11 kcal per 100 gram en is daarmee de slankste wintergroenten. Bevat 2,8 gram vezels per 100 gram en is daarnaast rijk aan vitamine C.

Kooktip: Maak er een salade van door de kool fijn te snijden en te mengen met een frisse yoghurtdressing en rozijnen. Lekker met gebakken tartaar en ovenaardappeltjes.

Wortel                                                                                                                                   

Bevat 17 kcal per 100 gram en 2,8 gram vezels. Wortelen zijn rijk aan vitamine A. En daarom goed voor je immuunsysteem en je weerstand.

Kooktip: Kook de wortel zoals je normaal ook doet, maar breng op smaak met een mengsel van een beetje boter en verse bieslook. Combineert ook lekker met maïs.

Tip                                                                                                                                          Wist je dat je wel voorzichtig moet zijn met het koken van groenten? Door het koken verliest groenten wel tot 50 procent van zijn hoeveelheid vitamines. Het is daarom het beste om groenten kort te koken in zo min mogelijk water. Maak van het kookvocht je saus, zodat je de vitamines niet met water en al wegspoelt.



 
 
What do you want to do ?
New mail

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

10.04 | 19:37

Zeeuws vispotje was lekker. Van de saus restant maken we soep.

Groetjes Sylvia

...
17.03 | 18:34

Stoofvlees met oosterstintje heerlijk Ineke

...
01.03 | 21:28

Hallo Ineke
Heb jij toevallig het recept nog van flespompoen met risoto
Gr Jacky

...
20.02 | 23:38

Beste Ineke,

181000 kijkers die graag gezond willen willen eten.

Proficiat

Dank U.

Een trouwe volger.

...
Je vindt deze pagina leuk